Om
↑ Klicka på menyknappen för fler alternativ.
Funktioner
FindWind rymmer en mängd funktioner, kartor och färgkodade vinduppgifter. Detta kan du läsa mer om nedan. Du kan också klicka nedan för att läsa mer om de funktioner som tillkommer med ett konto på FindWind+ eller ta dig en guidad tur på FindWind. Alla är välkomna att skapa ett konto på FindWind+ som bland annat ger möjlighet att välja egna favoritspots och få vindbevakning per epost.

→ Funktioner på FindWind+.
→ Ta en guidad tur.

↓ Översikt.
↓ Färgskala.
↓ Listor och kartor.
↓ Hjälptexter.
↓ 1745 olika grupper av spots.
↓ Navigera med spotnamn.
↓ Väder och prognoser.
↓ Vindsurfprognos.
↓ Prenumera på vindsurfkalender.
↓ Historik.
↓ Topplistor bästa vind.
↓ Surfvideos från Youtube.
↓ Enkelt att hitta dit.
↓ Surfgrafik för sajter och plattformar.
↓ Json API.
↓ Siri kan svara på frågor om vind.
↓ Hjälp FindWind bli bättre.

Översikt ↑

FindWind visar aktuella, framtida och historiska vind-, våg- och väderförhållanden vid 664 olika platser.
FindWind uppdateras var femte minut och använder just nu information från 498 vindkraftverk, 478 väderstationer och 6618 prognoser från nio olika vädertjänster.

Huvuddelen av dessa 664 platser är avsedda för vindsurfing, kitesurfing och vågsurfing. FindWind rymmer också spots för skärmflygning samt flertalet av observationsplatserna från SMHIs sjörapport.

Färgskala ↑

Vindstyrkan visas i färgskala i steg om tre meter per sekund. Fylld markör innebär att vindriktningen är den rätta för surf. Markör med vit botten visar att vinden tyvärr blåser åt fel håll.

  
  
  
  
  
  
  

Listor och kartor ↑

Via huvudmenyn når du listor och kartor för olika grupper av spots. Totalt finns det 1745 olika grupper för exempelvis geografiska områden, städer och postnummer. Läs mer om det nedan.

Listor av spots sorteras baserat på vindförhållanden. Bäst vind överst är den enkla principen. Notera att spots där vindriktningen inte är den rätta för surf normalt inte visas i listor. Du kan välja vilka klassificeringar som ska visas genom att klicka på markörerna ovanför spotlistan.

Från en spotlista kan du välja en spot och se detaljerad information. På motsvarande sätt kan du klicka på spotmarkören på en karta för att öppna ett informationsfönster. Klickar du på informationsfönstret öppnas spotsidan.

Det finns många fler funktioner och om dem kan du läsa mer nedan. Grundtipset är att prova dig fram och att använda de hjälptexter som visas då du klickar på ? i menyn.

Hjälptexter ↑

På ett stort antal platser finns det särskilda hjälptexter dolda och som visas då du klickar på frågetecknet i menyn.

Dessa texter ger hjälp där den behövs och berättar om de olika delarna på sidan samt ger dig tips om vad som är klickbart. Det finns ett stort antal klickbara element här på FindWind, exempelvis är rubriken på en spotlista en snabblänk till motsvarande karta. Fler tips som detta om du klickar på ? helt enkelt.

1745 olika grupper av spots ↑

Via menyn når du endast en bråkdel av de 1745 spotgrupper som finns på FindWind.
Det finns bland annat grupper för postnummer, postnummerområde, ort, län och land samt ett antal andra spotgrupper, exempelvis för surfklubbar.

Du når motsvarande spotlista direkt via adressfältet genom att skriva findwind.se/wind/sökord.
På samma sätt kan du navigera direkt till kartor i både normalt läge och helskärmsläge.
Nedan finner du några exempel. Prova dig fram. Får du ingen träff visas din hemregion om du är inloggad på FindWind+ annars visas alla spots.

→ www.findwind.se/wind/62368.
→ www.findwind.se/wave/62000.
→ www.findwind.se/mpg/katthammarsvik.
→ www.findwind.se/map/stockholmslän.
→ www.findwind.se/wind/gotland.
→ www.findwind.se/mpg/åwc.
→ www.findwind.se/map/sverige.

Navigera med spotnamn ↑

På samma sätt som för spotgrupper kan du använda spotnamnet direkt i adressfältet för sökning och navigation, exempelvis www.findwind.se/spot/sandviken.
Alla spots på FindWind har också en numerisk identitet, Sandviken på Gotland har äran att bära nummer ett och nås även via www.findwind.se/spot/1.
Nedan finner du några exempel. Prova dig fram. Får du ingen träff visas alla spots.

→ www.findwind.se/spot/gnisvärd.
→ www.findwind.se/mpg/hagapark.
→ www.findwind.se/spot/1.
→ www.findwind.se/map/ystadywc.
→ www.findwind.se/spot/apelviken.

Väder och prognoser ↑

Surfare vill ha rätt vind och rätt väder. Åtminstone inte åska och regn. FindWind visar aktuellt väder samt vind och väderprognoser för de kommande sju dagarna. Dessa skapas genom att väga samman information från tre olika vädertjänster och tillgängliga vindkraftverk för varje enskild spot.

Vädertjänsternas kunskap om hur vädret utvecklas kombineras alltså med vindkraftverkens kunskap om vind och väder just nu.

FindWind använder prognoser från SMHI, Dark Sky och OpenWeatherMap.

→ Se spotsida Sandviken.
→ Se vindgraf Sandviken.

Vindsurfprognos ↑

Det ska inte bara blåsa ordentligt, det ska blåsa på dagen, gärna några timmar och det i de rätta riktningarna för respektive spot. FindWind erbjuder därför flera varianter av den så kallade vindsurfprognosen som visar de tre bästa timmarnas medelvind i segelbara vindriktningar mellan solens uppgång och nedgång. Medelvind visas tillsammans med klockslagen för de bästa tre timmarna.

Vindsurfprognosen visas på spotsidan tillsammans med aktuella vind- och väderförhållanden och detaljerad prognos. Vindsurfprognos är också tillgänglig i två varianter för grupper av spots som Gotland eller Skåne. Dels som en översikt över var det blåser som bäst de kommande dagarna, dels som en prognos per dag.

Översiktlig vindsurfprognos och vindsurfprognos per dag kan visas för alla de 1745 grupperna av spots och för dina favoritspots om du har ett konto på FindWind+.

→ Se vindsurfprognos översikt för Gotland.
→ Se dagens vindsurfprognos för Gotland.

Prenumera på vindsurfkalender ↑

Genom att prenumera på vindsurfkalendern får du vindsurfprognosen, det vill säga de tre bästa timmarnas vindar i segelbara riktningar, direkt i din kalender i telefonen eller på datorn. Läs mer om vindsurfprognos ovan. Vindsurfkalendern håller sig automatiskt uppdaterad och du kan prenumera på en kalender för alla de 1745 grupperna av spots och för dina favoritspots om du har ett konto på FindWind+.

Möjlighet att prenumerera på vindsurfkalender ges via menyn som visas som tre streck i den övre delen av sidan, se exempelvis findwind.se/wind och findwind.se/wfc. För datorer och iPhone och räcker det med att klicka på länken 'Prenumera på vindsurfkalender' i menyn. För Android och Googlekalender behöver du logga in på din Googlekalender via en dator och där lägga till en kalender från webbadress. Adressen får du genom att högerklicka på länken 'Prenumerera på vindsurfkalender' och välja att kopiera webbadressen.

→ Länk till vindsurfkalender för Gotland.
→ Länk till vindsurfkalender för Skåne.

Historik ↑

På spotsidan visas historiska vindförhållanden för att ge dig en god bild av utvecklingen. Det finns även en särskild sida för djupdykningar i historiska data där du fritt väljer spot och en av flera rapporter exempelvis över de senaste 30 dagarnas vind.

→ Se historik för Sandviken.

Topplistor bästa vind ↑

Var har det blåst bäst? FindWind vet och erbjuder dig topplistor över de spots där det blåst bäst under gårdagen och under den senaste sju dagarna. Likt för vindsurfprognosen är det bara vind i segelbara riktningar som räknas. Topplistorna baseras på medelvind mellan solens uppgång och nedgång.")

→ Bäst vind igår på Gotland.

Surfvideos från Youtube ↑

På spotsidan visas surfvideos från Youtube. Du kan också se alla surfvideos för ett visst område via en länk under menyn som ser ut som tre streck. Ange spotnamn och gärna plats när du laddar upp ditt alster. Plats kan du också ange i efterhand på Youtube.

FindWind söker automatiskt efter surfvideos för alla spots. Urvalet av surfvideos görs sedan av undertecknad för att säkra kvaliteten. Välkommen att tipsa mig om videos via peter@findwind.se. Kom ihåg att berätta vilken spot det gäller.

→ Sandviken har surfvideos.

Enkelt att hitta dit ↑

När du väl valt spot gäller det förstås också att hitta dit. Med stöd av Googles kartor får du vägbeskrivningar från din aktuella position.

Surfgrafik för sajter och plattformar ↑

När FindWind uppdateras var femte minut skapas en uppsättning bilder för varje spot. Surfgrafiken är ständigt aktuell, visar vind- och vågförhållanden och finns i några olika varianter som kan bli fler om du hör av dig till peter@findwind.se. Bilderna är av typen SVG och det är fritt fram att använda dem på andra sajter och plattformar. Du hittar länkar till bilderna i menyn på spotsidan.

→ Vindgrafik exempel.
→ Vindmarkör exempel.

Json API ↑

FindWind har ett Json API med en uppsättning metoder. Det är inte öppet för var och en men alla är välkomna att kontakta peter@findwind.se och inleda en dialog i frågan.

Siri kan svara på frågor om vind ↑

Importera nedan genväg till Siri på din iPhone så kommer hon gärna svara på frågor om vindförhållanden på enskilda spots eller områden. Du säger FindWind och får frågan om plats eller område. Samma namn som på FindWind gäller. Säg exempelvis Sandviken, Haga Park, Apelviken, Mälaren, Västkusten, Stockholms län, Gotland eller Favoriter om du har ett konto på FindWind. Säger du visa + ett namn kommer sajten öppnas, detsamma gäller om du säger prognos eller veckoprognos och ett namn. Fler funktioner finns. Säg hjälp eller testa dig fram.

Genvägar kan importeras om detta är tillåtet i dina inställningar. När du importerat FindWind kan du stänga av den möjligheten igen.

→ Importera denna genväg för Siri.
→ Läs mer om genvägar på Apple.com.

Hjälp FindWind bli bättre ↑

Saknas din favoritspot? Det är enkelt att lägga till fler. Skicka bara position, namn, en kort beskrivning och lämpliga vindriktningar till peter@findwind.se.

Behöver något korrigeras eller läggas till? Kontakta peter@findwind.se för att justera vindriktningar eller göra andra förbättringar på en viss spot.

Har du fotograferat ett bra panorama? Panoramas är en variant av Google Streetview och finns redan för många spots. De kan dock gärna både bli fler och bättre. Hämta appen för Android eller iOS, skapa ett panorama nästa gång du surfar och hör sedan av dig till peter@findwind.se.

Har du ett annat förbättringsförslag? Båda bra och dåligt kan bli bättre. Skicka ditt förslag till peter@findwind.se och håll tummarna för att din önskning ska slå in.